”En högst underhållande läsning”

Klart vi är stolta över den fina recensionen av ”Världens Bästa Bok” i Tidningen Kulturen!

Han ska skriva romanen och käka antabus
Peter Stjernström
Världens bästa bok
Kalla kulor förlag

 

”Så. Nu har jag läst världens bästa bok. Eller i varje fall ”Världens bästa bok”, en metaroman om en metaroman, men mest av allt en skojfrisk satir om hur det är att vara svensk författare i allmänhet och spritromantisk manlig författare i synnerhet. Och om förlags- och bokbranschen, om estradörerna som turnerar land och rike runt med sin poesi och aldrig får nog av att höra och se sig själva, om läsarna som slukar deckare och kokböcker tills de blir blå i ansiktet och om litteraturkritikerna som matats med akademiska irrläror om hur formatet ska tillbes och jargongen ska ljuda.

(-)

Mer ska inte här sägas om utgången och förvecklingarna däremellan. Bara att det är högst underhållande läsning, även om det blir lite väl förutsägbart mellan varven. Någonstans rymmer den här drapan en hel del beska sanningar om oss människor, om medieklimatet, om törsten efter bekräftelse, men också om kreativitetens två sidor och om en bransch som kanske driver med sig själv utan att själv veta om det.

Jag har inte läst Stjernströms tidigare satirer ”Stora Journalist-Prisse” och ”Enn Mann”, men jag har fått info från förlaget och känner mig ganska sugen. Jag skulle också vilja lägga in ett beställningsjobb, eller snarare ett önskemål. För vem är egentligen bättre lämpad att skriva en renodlad Sverige-satir än Stjernström, om folkhemmet, jantelagen, pillerknaprandet, arvsskulden, mindervärdeskomplexet och så vidare? Bara ett önskemål, som sagt.”

Stefan Whilde, Tidningen Kulturen

Läs hela recensionen här

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s