Visa mig ett oberoende förlag och jag skall visa dig evigheten

Ibland blir man litet analytisk. Nä, stryk det. Som förläggare är man ständigt analytisk. Man vill ju veta vad som funkar och inte. Man vill förstå sin försäljning och varför saker tar fart och inte.

Detta betyder förstås inte att man någonsin kommer denna hemlighet på spåren. Men likt Ture Sventon jagar vi förlagsvesslan och hoppas på det bästa. Ibland är vi nära, vi ser försäljningsförklaringens spetsiga skor sticka fram bakom ett draperi.

Nyheter är en sak. Vissa nyheter funkar. Just i år har väldigt många nyheter fungerat över förväntan. Andra nyheter floppar, och då tänker man i sitt stilla sinne att man nog hajar varför. Det är lätt att få dåligt samvete för sådant man kunde gjort bättre och svårare tyvärr att slå sig för bröstet för saker man måste gjort rätt bra.

Gamla titlar, däremot, där har vi VERKLIGEN slumpens spel att ta hänsyn till. De senaste månaderna har tendensen varit ovanligt stark – titlar med fyra, fem år på nacken lever upp. Det blir inga monstersummor, men det går inte heller att bortse ifrån glädjen när det kommer in en beställning på tio ex av tre olika 2005-titlar samma vecka, eller 30 ex på en enda 2006 på ett bräde.

Varifrån kommer försäljningen, då?

Litet grand och förhoppningsvis mer så småningom kommer via vår egen nystartade webshop. Men merparten av backlisten säljs via AdLibris.

Japp. Oavsett vad vi gör, blir det våra kompisar på Bonniers som tar hem en rejäl bit av avansen . Vi har inget emot det – många av våra favoritkompisar i branschen jobbar där. Men vi kommer aldrig att kalla oss ”oberoende”.

För något mer beroende än ett bokförlag, det finns nog inte. Vi är beroende av ALLA i branschen; författare, medarbetare, Förlagssystem, andra förläggare, journalister, bokhandlare, inköpare, illvilliga speditörer, tryckerier och så vidare.

Detta inte tänkt som ett finger i ögat på de ”oberoende” förlagen. Vi är ju säkert beroende av dem också, på något vis. Och de av oss. Osäkert hur.

Men vi är icke desto mindre glada över hur december startat. Vi är ju stolta över (nästan) alla titlar vi givit ut och att de fortfarande säljer känns som en klapp på axeln och ett god jul från den där ogripbara kraft som bestämmer över flipp och flopp i den kära bransch vi kallar vår.

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s