Skyll inte på författarna!

Det diskuteras mycket om framtiden nu i förlagskretsar och även vi i Kexhimlen – den södermysiga bastard mellan kuvös-kibbutz-kontorsgemenskap där Kalla Kulor huserar sedan ett år tillbaka – engagerar oss dagligen i sånt. ”I framtiden får alla författare sina 15 Megabytes av nedladdning” och sådär, brukar det låta. Läsplattor? Skall vi samarbeta med tatueringsstudios som karvar in smarta citat-on-demand och sätter de levande konstverken i en taxi runt kulturredaktionerna? Skall vi skicka den första författaren till månen och är det i så fall någon som har Björn Ranelids nummer? Kan man koppla samman en print-on-demandanläggning för debutanter med en papperstugg så att vi inte behöver gå omvägen runt dyra releasepartaj, grymma inköpsgrupper, fylleupptåg i specialhyrda sviter på Bokmässan marknadsbidrag för ickeprestationer och den bittra 532 ex sålda-debatten?

Men hur det än är med detta måste en helt annan observation göras:

MANUSEN ÄR MYCKET BÄTTRE NUFÖRTIDEN: FÖRFATTARE OCH WANNABEES HAR MER KOLL ÄN NÅGONSIN

Japp, it has to be said. De senaste veckorna har bara de bjudit på fem-sex riktigt utgivningsvärda manus, några överbegåvade dokumentärsynopsis från personer med hög leveranstrovärdighet och vad kan förläggare mer begära?

Att mer i debatten handlade om NYA fungerande sätt att skapa relationer till LÄSARE och mindre om NEDSKÄRNINGAR och TWITTER för sakens egen skull.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Skyll inte på författarna!

 1. Himla skönt att du finns, Majjen, det ger en wannabee (eller wanted-to-be…) hopp i en mörk värld. Och ett leende så här på en seg, förkyld förmiddag.

  Annars måste det vara hemskt att vara förläggare, i allmänhet alltså, tvingas säga nej till manus som är bättre än någonsin, pga de sk. nedskärningarna.

  Vad ska en wanted-to-be göra? Vänta med att skicka in sitt manus till den ekonomiska grisen är över (eller vad det nu är för gris…)?

  Snörvel/grymt/host

  //Eleven

  …som visst har några svenska Kexchoklad kvar att trösta mig med…

 2. kallakulor

  Kära elev,

  Vi säger inte nej till NÅTT på grund av någon fånig kris. Vi förnekar krisen, nyser den rakt i nyllet med varma förhoppningar om att sprida vadhelst vi nu lider av – frånsett överenergi, that is.

  Kalla Kulor har de senaste åren klivit upp från ”småförlag” till Mellanstort och etablerat. Vi ger under hösten ut minst 12 böcker, det är det inte så förtvivlat många förlag som gör, faktiskt. Om det behövs är vi till och med beredda att äta söndagsstek med potatis och brunsås för att bevisa vår tes. Förra hösten blev det sex böcker. Så….visa mig något annat förlag som törs DUBBLA utgivningen, kära du?

 3. Maste ni prata om stek, brunsas och potatis. Pa enka matstallen, de som ligger inom ekonomins ramar for en stackar forfattaramatoer, forekommer mest fardigtuggad mat.

  Kan du tanka dig en ratt med sma bitar flaskkott, hackad pommefritt, ris och styckad batata? Kryddat med svarta, ej karnfria, oliver.

  Jag kan det inte.

  Det enda som kan fa migatt langta hem ar maten. Tom med potmos med kottbullar, LINGON, och brunsas far mig att slicka mig om munnen.

  Om du undrar har detta absolut inget med Byxljuma kulor att gora. An mindre dess utgivning.att

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s