Vart är litteraturbranschen på väg?

Vi noterar att det släpps 3000 böcker i Sverige i år. Några av dem är våra.  Det blir enklare och enklare att ge ut böcker. Samtidigt satsar handeln på allt färre titlar. Den ena lösningen: egen utgivning och nätbokhandeln, förstås. Den andra lösningen: hitta ett förlag som tror på just din titel, och har tillräcklig trovärdighet för att ta den igenom bruset. Det är roligare att komma ut på någon annans förlag, vi lovar.

Men hur får man den åtråvärda förläggaren? Om du inte (som det hampade sig på Kalla Kulor Förlag för bara en timme sedan och vi ler fortfarande åt vår tur) har ett färdigskrivet manus i en ytterligt aktuell fråga som du kan ringa och erbjuda förlaget själv, skaffa en agent!

Och i agentbranschen sker det just nu saker. För några år sedan startade en smart och framåt kille, Jocke Hansson en agentur som heter Loud. Några år senare gick Loud samman med anrika Tönnheim. Ett perfekt radarpar som nu, tänkte branschen nog, skulle utgöra det tredje alternativet på förlagsmarknaden.

Så gick Loud Tönnheim och köpte den största agenturen (det går säkert att räkna på olika sätt) Bengt Nordin. Och så var de två fristående toppagenturerna bara två.

Denna morgon får vi nu höra att en av Bengt Nordins tidigare medarbetare lämnar Loud-Nordin-Tönnheim och startar eget. Tillsammans med en djävligt framåt PR-byrå som heter ”Full Tank”. Den senare leds för övrigt av familjen Stjernström.  Låter det bekant? Alldeles riktigt: Herr Stjernström var Kalla Kulor Förlags första externa författare. ”Enn Mann” är fortfarande en av de böcker som vi känner oss stoltast över att ha givit ut.  Större blir cirklarna alltså inte på marknaden. Men nu har vi åter tre starka fristående agenturer. Det är nog bra för konkurrensen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under kulturmarknadsföring, Litterära Agenter, marknadsföring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s